‎‏‎Kuidas valmib Nopri juust?

 

Nopri juustu valmistamine

"Nopri juustu valmistamine" by Nopri Talu.

Võrumaal Nopri talus toimetab pere, kes avas seitsme tärni farmi, et toota Eesti Puhtaimat Piima. 

Sellest piimast valmistatakse juustumeister Joonase käe all seitse korda nädalas väga erilist käsitööjuustu. Sellise juustu eelduseks on spetsiaalseks oma tööstuse jaoks toodetud piim.

Praegu on karjas 230 hotellitingimustes elavat lehma.

Teadagi – lehm lüpsab suust! Kõik põhisöödad, silo, hein, teravili, põhk ja mais toodetakse oma talu keskkonnasõbralikult majandatud põldudel.

Ööpäev läbi on erinevatel vanuse- ja laktatsioonigruppidel saadaval 8 erinevat söödamenüüd – kõigil oma vajaduse järgi.

Seega on tegu täppissöötmisega, mille tulemusi hindavad igapäevaselt DeLavali lüpsiprogrammid ja Herd Navigatori labor.

Iganädalaselt annab sõltumatu labor üheksa erinevat piimakvaliteedinäitajat.

Sul on võimalus jälgida, kuidas Nopri täidab seatud eesmärki – toota Eesti puhtaimat piima. Nopri näitajad on nähtavad SIIN.

Nelja lüpsiroboti abil ööpäevaringselt lüpstud piim liigub suletud süsteemis meiereisse, läbides teekonnal pastöriseerimisprotsessi. Kaks tonni piima mahutav juustukatel on sünnikohaks kahesajale kilole Gouda-tüüpi juustule.

Piimale lisatakse laap ja Nopri Goudale omane bakterkultuur.

Paari tunni möödudes on piimast saanud koos juustumeistri vajalike tegevustega korrapärased juustuterad. 

Juustumeister Joonase väljalaskeaasta on 1993.

Sünnist saati vasikate ja lehmadega, 5- aastaselt meiereiga. 24-aastaselt Hollandi juustumeister Pascaliga. Tõenäoliselt on Joonas Eesti noorim juustumeister, kel selline elulugu. Meierei tegevjuht ja juustumeister ühes isikus, kuid eriline suhe juustuga, enim teadmisi ja kogemusi vajava piimatootega. Tema siis Nopri juustu nägu kujundabki – tõenäoliselt ka vastupidi….

Kui baasprotseduurid juustuteraga läbitud, siis

lisab meister maitselisandi, millest sõltub juustu maitse, välimus, aroom ning loomulikult nimetus. Tootmises 18 erinevat. Igaühele midagi…. karulaugust trühvlini. Nimekirjas pole ühegi juustu, millisel poleks tarbijat.  


Kui juustutera on eelpressunud, siis

pannakse see vormidesse, kaas peale ning pressi alla. Et saada korrapärasemat juustu, pressimise käigus pööratakse juustu vormis 2 korda. Seejärel uputatakse kõigile näitajatele vastav pressitud juust küllastunud soolvette, kus veedab 40-50 tundi, sõltuvalt juustu eripärast ning laagerdamisajast. Hommikusest piimast on õhtuks saanud soolvette sukelduv juust. 

Soolveest väljudes on eelprotseduurid läbitud.

Algab väärtuse kogumine juustukeldris. Ikka koos asjatundjatest hooldajatega. Erinevas valmimisjärgus juustud laagerduvad juustulaudadel, iga partii oma selge tähistusega, sõjaväelise korra järgi. Sõltuvalt juustust, selle lisandi eripärast või lepingupartneri soovist, laagerduvad juustud keldrites 2-18 kuud.

Juust kui kunstiteos vahatatakse harmooniliselt kaupluses kestma – ning meistri pitser pannakse pidulikult peale.

Lõpuks kroonib pedantset ja detailiderohket tegevust ootuspärane tulemus.

Sattumine tarbija kuldsesse valikusse – juustusõbra toidulauale. Kui oleme teinud head tööd – tuleb kordusost ning soovitus sõbrale! Selle kõige nimel läbiti hollandi juustumeister Pascali maailmatasemel juustukursus.

Kinnitame, et saavutatu pole lagi, kvaliteedil pole ülemist piiri, tee sinnapoole on lõputu…

Nopril on kindel soov - seda teed käia koos Sinuga, kallis juustusõber!

Nüüd on Sinu võimalus: üllata ennast, sõpra, partnerit või pereliiget erilise kingitusega!

Tutvu kinkepakkidega siin.

x
x